Majoritatea dintre noi funcționează cel mai bine atunci când au o structură definită bine în rutina zilnică. Cu toate astea, implementarea unei rutine complexe în toate planurile pare să fie unul dintre cele mai dificile lucruri de făcut.
Citește orice articol despre succes și ce fac oamenii cu adevărat împliniți pe toate planurile și vei vedea că au anumite tabieturi pe care le respectă cu strictețe în fiecare zi a vieții lor, prioritizând lucrurile importante.
Practic ajungem să credem că dacă nu reușim să facem totul perfect nu are sens să mai continuăm, asociind evenimentul cu un eșec.
Asta se aplică extraordinar de bine și la obiceiurile noastre alimentare. Dacă planul era ca micul dejun să fie un iaurt cu o mână de muesli, însă viața ne-a scos în cale un delicios croissant cu ciocolată, cei mai mulți vom considera ziua ca un eșec.
Pornind de la acest gând, restul zilei va fi un adevărat festin, plin de mâncăruri dens calorice, cum ar fi pizza sau paste la prânz, fast-food la cină și un bol plin cu înghețată la desert.
În acest articol vei afla o tehnică simplă de cum poți să deturnezi o zi sortită să meargă prost într-o zi bună.
Această gândire duce la un cerc vicios nesănătos. De fiecare dată, după o astfel de escapadă ne spunem că mâine va fi mai bine, că vom respecta planul pe care ni l-am făcut și că orice ar fi nu ne vom mai lăsa atrași în cursă. Următoarea zi în care ceva nu merge bine o luăm de la capăt, din exces în exces. Apoi ne simțim din nou vinovați, și ciclul se repetă.
Cu siguranță că citind aceste rânduri identifici similitudini cu viața ta reală și îți dai seama că acesta nu este un stil de viață sustenabil sau productiv. Toate sentimentele de vinovăție care însoțesc acest cerc vicios nu fac nimic altceva decât să exacerbeze problema.
Această problemă a gândirii de tipul „totul sau nimic” este foarte comună, din acest motiv este o temă pe care o abordăm încă din primele săptămâni în programul Ikanos.
Atunci când etichetăm anumite alimente ca „rele” sau alimente „care îngrașă” nu facem altceva decât să întreținem gândirea de tipul „totul sau nimic”. În realitate o mâncare poate fi rea doar dacă este otrăvită sau suntem alergici la ea.
În cadrul programului Ikanos încurajăm oamenii să nu mai folosească astfel de etichete și le oferim libertatea de a consuma orice aliment, inclusiv ciocolată, ba chiar am inclus ciocolată, pizza, paste în unele planuri alimentare pe care le propunem.
Cel mai rău lucru ce îl putem face după ce mâncăm un aliment dens-caloric este să ne învinovățim, apoi să ne restricționăm și să o luăm de la capăt.
Imaginează-ți croissantul de mai sus, dacă în loc să fi zis „uf, mi-am dat ziua peste cap cu el” ai fi zis „a fost delicios, voi avea grijă să mănânc mai sănătos la prânz sau la cină” ai fi trecut mai ușor peste moment, iar ziua nu ar fi fost compromisă.
Aceste cicluri de mâncat compulsiv urmat de restricții mari nu aduc nimic bun și ajungem să ne simțim epuizați. În realitate ar trebui să investim timp și energie în a ne contura un stil sustenabil de viață
Un exercițiu simplu pe care îl putem face singuri, zi de zi și la fiecare ocazie de a mânca ceva dens caloric neprevăzut în ziua respectivă, este să ne adresăm 3 întrebări esențiale:
Mi-e foame cu adevărat?
Nu este prea mare porția?
Cum mă voi simți după ce voi mânca asta?
Privind aceste întrebări când vine vorba de croissantul de care vorbeam mai sus, un răspuns bun ar fi:
Probabil că da având în vedere că nu am mâncat astăzi nimic.
Porția este potrivită-spre mare.
Mă voi bucura de gustul croissantului și de energia oferită de ciocolată. Nu mă voi simți vinovat(ă).
Când ne obișnuim cu tehnici ca aceasta putem să navigăm mult mai ușor fiecare zi din punct de vedere al emoțiilor legate de mâncare. La finalul zilei vom avea mai multă energie și vom putea rupe ciclurile nesănătoase de „totul sau nimic”.
Motivația nu este constantă la nimeni.
Fiecare dintre noi are un ciclu specific al motivației
În zilele cu motivație ridicată putem mânca corect mult mai ușor, putem urma un plan predefinit, putem să facem mai multă mișcare și totul pare să meargă de la sine. În zilele cu motivație scăzută ne mai abatem de la plan, lenevim mai mult. Pentru majoritatea oamenilor acestea sunt zilele în care renunță și consideră că dieta lor a dat eșec.
la Ikanos învățăm că după fiecare perioadă de motivație crescută urmează o perioadă nu la fel de motivantă, și tot așa. Astfel, chiar dacă în unele zile pare că ni se îneacă toate corăbiile știm să identificăm că suntem într-o fază de scădere a motivației și că ea va trece. Este posibil să avem nevoie de una-două nopți de somn de calitate, sau de o experiență plăcută sau poate doar de o vorbă bună de la cineva și motivația își va reveni.
Unul dintre cele mai neinspirate lucruri ce le putem face este să ne învinovățim și chiar să ne criticăm singuri. Această lipsă de înțelegere sau lipsă de empatie la adresa propriei persoane este cel mai mare dușman cu care ne putem lupta.
Urmând un model de identificare și conștientizare a acestor comportamente este cel mai important pas din corectarea lor (aproximativ 50% din soluție este dată de conștientizarea problemei). La Ikanos fiecare coach din echipă te poate ajuta să identifici aceste comportamente și să le descompui până la rezolvarea problemei. Tot ce trebuie să faci este să ceri ajutor!
la Ikanos ai permisiunea să mănânci ce vrei tu. Chiar și tort. Chiar și marți.
Dacă vrei să explorezi mai multe tipuri de gânduri distorsionate și cum te afectează în viața de zi cu zi, programul ikanos include o listă întreagă de lecții și unelte interactive cu care poți să elimini emoțiile negative inutile legate de mâncar și de relația ta cu ea.
Descoperă slăbitul sustenabil.
Cheia este în decodificarea emoțiilor.