top of page
Poza scriitoruluiNatalia Cotruș

Poți bea alcool și să slăbești în același timp?

Actualizată în: 24 oct. 2022


femeie bea alcool petrecere cura de slabire prieteni Ikanos
Ikanos - alcoolul in cura de slabire

După o zi lungă de lucru, după ore de stat în ședințe și eforturi depuse pentru rezolvat probleme, una dintre cele mai rapide metode de deconectare pe care le folosesc mulți dintre noi este un pahar cu Fetească Regală, o bere rece sau poate un gin aromat.


Acel pahar reprezintă granița virtuală dintre ziua de lucru și restul zilei - adică timpul pentru noi, pentru familie și pentru prieteni.

Nu este nimic rău în asta, este dovedit că viața noastră socială și chiar experiențele culinare sunt mai bogate după un pahar. Problema poate interveni când un pahar se transformă în prea multe, în fiecare zi.


Pentru a rămâne în tema acestui articol, vom descrie mai departe cum băuturile alcoolice ne pot afecta slăbitul, dacă e musai să renunțăm la paharul de vin pentru a slăbi și care sunt băturile alcoolice cele mai slab calorice, dar și cele mai dens calorice.


La finalul articolului vom dezvălui câteva strategii eficiente cu care putem controla aportul de alcool și totuși să ne menținem o viață socială activă. Nimeni nu vrea să fie prietena sau prietenul ciudat care nu bea când iese în oraș.


Cu toate că studiile nu au reușit să dovedească în mod clar o legătură de tip cauză-efect între excesul de băuturi alcoolice și îngrășat, este acceptat la nivel global că, din cauza numărului mare de calorii, excesul de alcool îngrașă.

În spiritul Ikanos, am scris acest articol pentru a sublinia că NU este necesar să renunțăm complet la alcool în timpul unei diete de săbit. Ikanos este un program de slăbit sustenabil care nu interzice nici un aliment, și nici un fel de băutură, ba chiar te învață să le faci loc în dieta ta!


Da, poți bea alcool în timpul unei diete de slăbit!


Cu toate acestea, însă, este important să clarificăm că acest articol nu reprezintă un îndemn de a deschide o sticlă de vin sau linie verde pentru 6 beri vineri după lucru.


Este important să fim moderați și la fel este să știm ce băuturi să alegem pentru a minimiza impactul asupra rezultatelor dietei de slăbit.

Cuprins


Cele mai rele băuturi alcoolice pentru slăbit

Cele mai bune băuturi alcoolice pentru slăbit


De ce când bem prea mult nu reușim să slăbim?


Indiferent cât de fit sau de sănătoși suntem, când bem prea mult alcool, nu numai că nu reșim să mai slăbim, dar în multe cazuri ne și îngrășăm. Vestea bună este că, așa cum am spus mai sus, o băutură nu ne va sabota progresul. Haide să vedem cum alcoolul afectează progresul unei diete.


Singura dată când corpul nu va folosi carbohidrații ingerați ca primă sursă de energie va fi când consumăm alcool. Alcoolul are un nivel de energie mai mare per gram dar este și toxic pentru organism. Astfel, corpul folosește alcoolul ca și energie rezultând ca restul de macronutrienți consumați să fie depozitați ca și grăsime.


De exemplu, când mâncăm un covrig, carbohidrații din el sunt folosiți repede ca și sursă de energie pentru corp. Dar dacă mâncăm acel covrig cu o bere sau un pahar cu vin, alcoolul va fi folosit ca și sursă de energie, iar caloriile din covrig (chiar dacă sunt majoritar din carbohidrați) vor fi depozitate ca și grăsime pentru a putea fi folosite mai târziu.

(Asta nu înseamnă că dacă mâncăm 10 covrigi - fără bere sau vin - toate acele calorii vor fi folosite imediat ca și energie pentru corp - 9 dintre ei se vor depune, probabil, ca și grăsime).


Cum afectează alcoolul procesul de slăbire


1. Aport extra de calorii


La fel cum un gram de carbohidrați sau de proteine are 4 kcal și un gram de grăsimi 9 kcal, un gram de alcool are 7 kcal. Problema cu aceste calorii din alcool este că nu au valoare nutrițională, sunt ceea ce nutriționiștii numesc, calorii goale.


Astfel, un pahar de vin sec de 150ml cu 14% alcool conține 21g alcool, adică 147 kcal. Jumătate de sticlă de vin, însumând aproape 400 kcal, adică cât o masă.


2. Alcoolul crește foamea


Pe lângă faptul că orice băutură alcoolică vine cu un aport caloric în sine, de cele mai multe ori el ne va induce și o stare de foame, astfel ajungând să mâncăm mai mult decât am vrea.


3. Alcoolul dezhidratează și cere mai mult alcool


FIecare băutură alcoolică va crește nivelul de dezhidratare, astfel încât vom simți nevoia să bem și mai mult.


Te-ai întrebat vreodată de ce atunci când consumăm băuturi alcoolice la un bar primim snack-uri sărate? Este fix pentru a crește și mai mult nivelul de dezhidratare și pentru a crește consumul de băuturi alcoolice. Deci, ceea ce poate părea un gest de curtoazie din parte gazdelor, este de fapt un mic truc de vânzări.


Astfel, starea noastră din ziua următoare va fi și mai rea.


4. Alcoolul ne obosește și luăm decizii mai rele a doua zi


După o noapte de petrecere, de multe ori ne trezim cu o durere de cap fantastică și cu o stare generală foarte rea. Acestea sunt efectele mahmurelii. Când mahmureala se întâmplă în timpul unei diete, șansele naostre de a respecta un plan de alimentație echilibrat și redus caloric sunt aproape de 0%. Prioritățile cele mai mari sunt să ne creștem confortul prin orice mijloace avem la dispoziție, iar una dintre metode este să mâncăm ceva bun.


Aceste decizii luate la oboseală ne costă o zi din dietă, dar pentru unii poate fi chiar finalul dietei deoarece consideră că au greșit capital, astfel abandonând.


De ce nu e bine să mâncăm gras când bem mult?


Înainte să consumăm băuturi alcoolice este important să mâncăm, dar dacă slăbitul este o prioritate mare pentru tine, nu este o idee bună să amesteci mâncatul de alimente grele cu băutul, fie imediat înainte de a bea, în timp ce bei, sau după. Principiul este același ca mai sus, corpul va pune pauză la „arsul” energiei din acele alimente și va folosi energie de la alcool (pentru că vrea să scape de toxine), iar caloriile din alimente vor ajunge în „depozitul” de grăsime.


Cu cât o masă este mai grea, cu atât aportul ei caloric este mai mare, iar depozitul de grăsime rezultat va fi mai mare, e simplu.


Cele mai rele băuturi alcoolice pentru slăbit


Atunci când decidem să bem un pahar în timpul unei cure de slăbire, atunci ca primă regulă trebuie să evităm orice este servit cu un suc cu zahăr (de exemplu cola) sau conține cremă de cocos sau lapte. De asemenea, coacktail-urile cu umbreluță ascund multe siropuri și sucuri cu zahăr și este important să le evităm. Cu 2-3 astfel de cocktail-uri poți să îți consumi lejer jumătate - sau chiar mai mult - din bugetul caloric al zilei.


În general când ținem dietă este important să evităm să ne consumăm bugetul caloric pe băuturi, cu atât mai mult pe băuturi alcoolice calorice.


Uite o listă de băuturi alcoolice foarte calorice (pot ajunge și la 400 kcal/pahar):

  • Vin fiert

  • Margarita

  • Daiquiri cu fructe

  • Pina colada

  • Long island ice tea

  • Bere artizanală aromată




Dacă totuși vrei să bei un cocktail în timpul unei diete, roagă bartenderul să nu folosească sirop de zahăr și să înlocuiască sucul cu varianta fără calorii.

Cele mai bune băuturi alcoolice în cura de slăbire


Dacă vrei să slăbești și nu vrei să renunți complet la alcool (nici nu trebuie, dacă medicul nu îți recomandă asta), atunci alege înțelept variantele mai puțin calorice.


Ca și regulă de bază: băuturile transparente au mai puține calorii decât cele colorate. Vinul sec are mai puține calorii decât cel demisec, demidulce sau dulce. Vinul alb are mai puține calorii decât cel roșu, iar vinul spumant, prossecco și șampania, au mai puține calorii decât vinul alb.


Băuturi calorice care consumă din bugetul tău caloric cât o porție de carbohidrați sau mai puțin:

  • 2 pahare de șampanie sau prossecco

  • o vodka cu apă minerală și lămâie

  • un shot de tequila cu suc de lime și apă minerală

  • o bere 2-4% alcool

  • un rom light cu cola fără zahăr

  • un pahar de vin alb de 150ml

  • un pahar de vin roșu de 125ml

  • un gin cu apă minerală sau gin & tonic fără calorii

  • un shot de țuică sau rachiu



După fiecare pahar cu alcool bea cel puțin două pahare cu apă plată

Strategii cum să bem corect când ieșim în oraș


De fiecare dată când decizi să petreci în timpul unei diete trebuie să te gândești bine la următoarele aspecte:

  • ce plan ai în ceea ce privește mâncatul și aportul de băuturi alcoolice în seara aceasta

  • cât de mult îți dorești să reușești să slăbești

  • ce șanse ai ca dacă mâine te vei simți rău să abandonezi această dietă

  • ce te poate determina în seara aceasta să îți încalci planul și să bei mai mult sau mai greu

  • cine sau ce te poate ajuta să îți respecți planul

Răspunde-ți la ele cât mai clar, iar dacă slăbitul rămâne o prioritate, atunci asigură-te că ai un plan bine pus la punct să nu strici tot ce ai făcut până acum.


Între noi fie vorba, este IMPOSIBIL să strici cu adevărat progresul după o noapte de party și o zi de mahmureală.

Singurul mod prin care poți strica asta este să abandonezi complet procesul, acesta fiind motivul pentru care chiar contează să te gândești cu atenție la întrebările de mai sus.


Uite cele 5 strategii, sau ponturi, de la Ikanos, pe care le poți folosi pentru a putea să te bucuri în timpul curei de slăbire și de câte un pahar-două


  1. Fă-ți planul dinainte. Gândește-te la întrebările de mai sus și decide dinainte cum vrei să decurgă seara. Ești atât de tare pe cât crezi că ești, deci trebuie să crezi în tine.

  2. Alege să bei băuturi din lista de „Cele mai bune băuturi alcoolice la dietă”

  3. Hidratează-te corespunzător! Am spus-o și mai sus, dar insistăm: hidratarea este extrem de importantă și poate face diferența între a doua zi cu sau fără dureri de cap. De multe ori la evenimente sociale ne face pur și simplu plăcere să avem un pahar în mână, așa că poți ruga barmanul să îți pună apă într-un pahar fancy, cu gheață, umbreluță și o felie de portocală.

  4. Nu sări peste cină înainte de a ieși în oraș și nu mânca nimic greu.

  5. NU te atinge de snackurile oferite din partea casei lângă băuturi. SUNT O CAPCANĂ să te facă să bei mai mult. Cere un pahar cu apă în locul lor.

  6. Dacă bei bere, interacalează berile alcoolice cu cele non-alcoolice.

Ne poți mulțumi a doua zi ;)

 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 

bottom of page