Marea majoritate a femeilor se luptă pe tot parcursul vieții cu o imagine de sine negativă. Aparent nu doar femeile duc această luptă, dar bărbații reacționează altfel.
Unele persoane pot să aibă o problemă cu grăsimea de pe burtă, altele cu forma coapselor, altele cu circumferința brațelor, altele cu textura părului, altele cu mărimea nasului, șamd.
Cu toate acestea, problemele cu imaginea de sine nu provin doar din reflexia noastră în oglindă. Conform datelor, o serie de convingeri, experiențe și generalizări contribuie și ele în proporție foarte mare la deteriorarea imaginii de sine.
În decursul istoriei umanității, oamenii au dat mereu importanță frumuseții corpului uman.
Societatea, mass-media, social media și gura lumii modelează de multe ori aceste imagini, iar asta poate afecta felul în care o persoană se percepe.
Bombardamentul continuu cu imagini ale corpului uman pot face oamenii să se simtă inconfortabil cu corpurile lor, iar asta provoacă stres și în unele cazuri chiar suferință și boli. Munca, viața socială și alte aspecte ale vieții ar putea fi afectate.
Acest articol analizează atât imaginea pozitivă cât și cea negativă a corpului uman și la final vom oferi 13 ponturi de cum poți să îți îmbunătățești imaginea de sine.
Cuprins
Ce este imaginea de sine
Percepția pe care o avem despre noi, despre felul în care arătăm, emoțiile pe care le trăim, atitudinea și gândurile pe care le avem despre propriul nostru corp reprezintă imaginea de sine. Conform specialiștilor, percepția imaginii de sine este un proces încărcat cu multe emoții.
Imaginea de sine poate fi exprimată prin ce crede cineva despre felul în care arată, prin ce simte legat de corpul său, înălțimea și greutatea sau chiar prin felul în care își controlează mișcările corpului.
Imaginea de sine variază de la o imagine pozitivă, satisfăcătoare asupra corpului propriu până la o imagine negativă, nesatisfăcătoare asupra corpului.
O imagine negativă poate contribui la un stil de viață nesănătos care include tulburări de alimentație, de exemplu: mâncat compulsiv, anorexie, bulimie, diete restrictive, etc
Imaginea de sine pozitivă
Când cineva are o imagine de sine bună, pozitivă, înseamnă că nu își va aprecia valoarea personală prin prisma felului în care arată.
A avea o imagine de sine bună poate însemna:
să ne acceptăm și apreciem corpul, inclusiv cum arată și de ceea ce este capabil.
să avem și să promovăm un concept larg asupra frumuseții.
să avem o imagine de sine stabilă.
să fim optimiști (cel puțin în interior).
„Frumusețea nu este o imagine singulară, ci o îmbrățișare și o sărbătorire a sinelui.” Aceasta este o definiție dată de cei de la organizația The Body Positive.
Mulți se întreabă dacă acceptarea unui corp mai mare înseamnă normalizarea obezității și dacă asta va opri oamenii din a face ceva pentru a duce o viață mai sănătoasă. Imaginea pozitivă de sine nu înseamnă doar mărimea sau felul în care arătăm. Alți factori importanți care contribuie la imaginea de sine sunt încrederea și controlul.
Studiile ne arată că atunci când increderea în sine ne crește, ne cresc și șansele să slăbim și în același timp șansele să obținem și alte obiective legate de nivelul de sănătate.
Imaginea de sine negativă
Cineva cu o imagine de sine negativă este nemulțumit de felul în care arată. O astfel de persoană:
se compară mereu cu alții și simte că ea nu arată ok.
se simte rușinată de felul în care arată.
nu are încredere în ea.
se simte ciudat în propriul corp.
vede părți ale corpului său în mod distorsionat (i se pare că are degete groase sau nasul mare, etc).
În cazurile extreme, imaginea negativă de sine poate duce la depresie.
În multe cazuri cei aflați în punctul în care au o imagine negativă despre corpul lor apelează la operații estetice sau recurg la metode extreme de slăbire sau la substanțe nepotrivite pentru creșterea masei musculare.
De unde vine imaginea negativă de sine?
Imaginea de sine nu se alterează în izolare. Mereu este nevoie de unul sau mai mulți factori externi care să o genereze și să o hrănească. Fie că este cultura locală, familia sau prietenii, toți transmit mesaje (negative și pozitive) despre corp.
Presa, social media, prietenii și membrii familiei pot influența imaginea de sine a unei persoane. Astfel, fiecare încurajează oamenii încă din copilărie să creadă că există un corp ideal. De cele mai multe ori acea imagine nu este naturală.
În foarte multe cazuri, persoane cu o imagine de sine negativă recurge la metode să „rezolve” problemele pe care le vede la ea și apoi se transformă într-un avocat al acelei imagini false a normalității sau frumuseții corpului uman.
Industria modei crează un exemplu nesănătos prin angajarea de modele foarte slabe pentru a le prezenta produsele.
Discriminarea rasială, discriminarea pe baza greutății, a orientării sexuale sau a abilităților unei persoane joacă un rol important în deteriorarea imaginii de sine a celor discriminați.
Sunt multe alte cauze care pot contribui la degradarea imaginii de sine a cuiva, cum ar fi anumite boli de piele, microagresiunile de la servici sau de la școală, etc.
Toți acești factori pot avea un efect negativ asupra stării de bine fizice și psihice a oamenilor.
Studiile demonstrează că femeile care au o rezistență mai mare la acești factori și a căror imagine de sine nu este afectată au un sistem de sprijin bun acasă, au stabilite mecanisme de adaptare eficiente, o relație bună cu fitnessul și cu sinele lor. Asta sugerează că nesiguranța emoțională contribuie și ea la o imagine negativă de sine.
Discuțiile despre grăsime sau cât de grași sunt sau cât de grași se simt oamenii îi face pe unii să dezvolte sentimente negative, dispoziție scăzută și obiceiuri alimentare negative.
Imaginea de sine și genul (inclusiv în colectivitatea LGBT+)
În general, se consideră că femeile sunt mult mai afectate de o imagine de sine negativă. Realitatea este, însă, alta. Conform acestui studiu, atât fetele adolescente cât și băieții adolescenți simt același nivel de nesatifacție legată de corpurile lor.
Studiile au găsit similarități între o imagine de sine negativă la femei și la bărbați. Cu toate acestea bărbații nu prea vorbesc despre asta și nu caută ajutor.
Comunitatea LGBT+ se confruntă cu factori de stres suplimentari atunci când vine vorba despre imaginea de sine, Discriminarea și actele de intimidare, discordanța între corpul unei persoane și genul său sau imaginile confuze despre corpul ideal contribuie toate la degenerarea imaginii de sine.
Aceste presiuni suplimentare cresc șansele ca persoanele în cauză să dezvolte tulburări de alimentație, depresie sau chiar gânduri de suicid.
În acest studiu se arată că peste 50% din participanții care erau homosexuali, lesbiene sau bisexuali erau anxioși sau chiar deprimați din cauza corpurilor lor, comparativ cu doar 33% dintre heterosexuali. Mai mult de atât, 33% dintre ei s-au gândit la sinuidere din cauza imaginii de sine, comparativ cu doar 11% dintre heterosexualii intervievați.
Ponturi de îmbunătățire a imaginii de sine
Aceste ponturi pot ajuta o persoană să se simtă mai bine în relație cu propriul corp și să dezvolte o imagine de sine mai bună:
Schimbă anturajul, caută oameni optimiști.
Exersează să îți vorbești frumos, fără să te autostigmatizezi.
Poartă haine comode care arată bine pe tine.
Nu te compara cu nimeni altcineva.
Ține minte că frumusețea nu este doar exterioară.
Bucură-te de ce poate face corpul tău: râde, dansează, crează.
Critică în mod activ mesajele din presă și social media care te fac să crezi că ar trebui să arăți altfel decât ești.
Fă o listă cu 10 lucruri care îți plac la tine.
Privește-te ca pe o persoană completă, nu ca pe o parte de corp.
Fă ceva frumos pentru corpul tău: un masaj, o freză nouă, etc
Nu te mai gândi la corpul tău, mai bine caută-ți un hobby, fă voluntariat sau orice altceva ce te poate face să te simți mai bine.
Încearcă să duci un stil de viață sănătos, bazat pe o dietă bogată în alimente nutritive.
Imaginea de sine și sportul
Sportul crește încrederea omului în forța și agilitatea sa, astfel aducând un aport important la sănătatea fizică și mentală. Sportul este recunoscut pentru puterea lui de a reduce anxietatea și depresia.
Fiecare are diferite motive pentru care face sport. Într-un studiu din 2015 s-a descoperit că cei care fac sport pentru funcționalitate (nu pentru estetică) au o imagine de sine mult mai bună.
Același studiu sugerează că cei care tranzitează spre a face sport pentru a-și îmbunătăți nivelul de fitness își dezvoltă o imagine de sine mai bună.
Concluzii
Fiecare ne naștem cu o imagine neutră asupra corpului nostru, dar de mici începem să avem o părere polarizată, influențați fiind mai întâi de familie apoi de prieteni, presă, social media, etc.
Imaginea de sine negativă este doar o percepție proprie prin ochelarii puși de mediul înconjurător și schimbarea ei se rezolvă prin înlăturarea ochelarilor.
O imagine de sine pozitivă duce la obiceiuri mai bune care ne ajută să ducem o viață mai sănătoasă. Astfel, printre lucrurile ce le putem face pentru a ne crește încrederea în forțele proprii și a îmbunătățirii imaginii de sine cel mai bun pare să fie sportul (dar nu cu un obiectiv estetic).
Atât femeile cât și bărbații sunt afectați de o imagine negativă de sine, dar în amebele cazuri aceasta poate fi îmbunătățită dacă suntem deschiși să facem niște schimbări în viața de zi cu zi.
Descoperă slăbitul sustenabil.
Cheia este în decodificarea emoțiilor.