top of page
Poza scriitoruluiMaria Elena Margasoiu

Cât slăbești dacă dormi 8 ore pe noapte


impactul somnului in pierderea in greutate


Vrei să slăbești? Atunci culcă-te!

 

Ar fi simplu dacă am slăbi doar dormind, însă nu suntem departe de adevăr. Astăzi discutăm despre importanța somnului în procesul de a pierde din greutate. Rezultatele au impact în chimia corpului, la nivelul metabolismului și al hormonilor. Le analizăm mai jos.

 

Vrei să scapi de pofte? Dormi!

 

Pe lângă pauza pe care o oferă corpului nostru, somnul are și rolul de a ne “reseta” emoțiile și hormonii. Printre ei, hormonii apetitului: grelina și leptina.

Leptina este cea care transmite creierului mesajul de sațietate.

Grelina, pe de cealaltă parte, transmite creierului că are nevoie de hrană – deci este principalul transmițător al foamei și al poftelor. Interesant este că, indiferent de cât am mâncat, dacă nivelul de grelină este ridicat, creierul va primi în continuare mesajul că trebuie să mănânce.

 

Impactul lipsei de somn asupra hormonilor sațietății

 

Atunci când nu dormim suficient, funcția leptinei este încetinită sau alterată, iar nivelul grelinei crește. Așadar, creierul primește mai greu mesajul de sațietate, în timp ce este „bombardat” de mesajul că trebuie să mănânce. În consecință, senzația de foame și poftă vor fi de două ori mai acute.


Atunci când dormi prost, sau insuficient, senzația de foame și de poftă vor fi de două ori mai acute

Și dacă acest dezechilibru nu ar fi fost suficient, efectele lipsei de somn se văd și în ceea ce... poftim. Un studiu realizat de către Dr. Matt Walker, autorul best seller-ului Despre somn, ne arată că un individ care nu a dormit suficient va pofti alimente bogate caloric, zaharuri, grăsimi si carbohidrați, recunoscute pentru impactul negativ pe care îl au în controlul greutății.

În schimb, un somn odihnitor va determina corpul să “ceară” alimente sănătoase, nutritive.




 

Lipsa de somn și masa musculară

 

Un alt aspect important face referire la masa musculară și grăsimea din corp. Studiile arată că, atunci când încercăm să pierdem în greutate, dar nu ne odihnim corespunzător și nu dormim suficient, nu pierdem din depozitele de grăsimi, ci din masa musculară. Mai precis, aproape 60% din kilogramele pierdute sunt din masa musculară. Explicația este dată de faptul că organismul tinde să conserve energia, grăsimile, atunci când este depravat de somn.

 

Impactul lipsei de somn asupra metabolismului

 

Nopțile nedormite nu ne lasă doar cu pofte, proastă dispoziție și un întreg “recital” de căscat. Acestea au un puternic impact și asupra metabolismului. Somnul odihnitor reglează și nivelurile glucozei și ale energiei. Somnul insuficient, pe perioade lungi de timp poate duce la niveluri neregulate ale glucozei, sau chiar condiții medicale derivate din asta, precum diabetul și obezitatea.

Pe scurt, somnul este esențial pentru a ne păstra masa musculară, pentru reglarea hormonală, pentru funcționarea optimă a metabolismului și contribuie activ la o stare de spirit pozitivă, alegeri alimentare sănătoase și, în timp, la pierderea în greutate sănătoasă și sustenabilă.


Află mai multe despre disciplina somnului și alte modalități de a pierde din greutate într-un mod sustenabil.




 

 

bottom of page