top of page
Poza scriitoruluiMaria Elena Margasoiu

Cum să facem pace cu poftele

Actualizată în: 17 apr.


Ikanos: poftele culinare


Fiecare dintre noi am spus, cel puțin o dată, "aș mânca ceva bun". Și nu suntem singurii. Studiile arată că 97% din femei și 68% din bărbați s-au confruntat sau se confruntă cu poftele.

Ce ne face să ne dorim să mâncăm anumite alimente chiar dacă suntem sătui și nu e ora mesei?

 

Cum și de ce apar poftele

 

De cele mai multe ori dăm vina pe orarul de mese dezordonat, carențe de vitamine sau minerale, lipsa de control atunci când vine vorba de mâncare sau anumite zile ale lunii. Și nu greșim în totalitate, însă există o serie de aspecte complexe care duc la apariția poftelor.

 

Reacțiile din corp. Anumite mâncăruri declanșează o reacție chimică în creier. Sunt mâncăruri ușor de digerat și cu gust și textură plăcute. Acestea stimulează producția de insulină, cortisol, dopamină, leptină, ce interferează cu procesele hormonale normale asociate alimentației.

Spre exemplu, atunci când mâncăm, se eliberează hormoni în tractul digestiv care îi transmit creierului sentimentul de sațietate.

Consumând mâncărurile mai sus amintite (ușor de digerat, plăcute ca gust și textură) interferăm cu acest proces normal al organismului. Corpul va secreta și mai mulți “hormoni ai plăcerii” și “va cere” tot mai mult din aceste mâncăruri.

În cazul femeilor, fluctuațiile hormonale asociate ciclului menstrual sunt și ele o cauză. Când nivelul de estrogen este scăzut și cel de progesteron ridicat, apar poftele.

 

Emoțiile. Chiar dacă vorbim de pofte, și nu de mâncatul emotional, de menționat sunt și o serie de stări care pot duce la apariția acestora: stresul pe termen lung, oboseala, lipsa somnului, expunerea la mâncare. De obicei, alimentele puțin sănătoase, dar bune la gust (ciocolată, diverse dulciuri, snack-uri din comerț) sunt cele mai accesibile: din supermarket-uri, până la tonomate sau reclame TV.

 


Cum să evităm apariția poftelor

 

Mănâncă echilibrat. Respectă orele meselor și proporțiile din farfurie: proteină, fibră. Nu lăsa să treacă prea mult timp între mese.


Evită gustările nesănătoase, ultraprocesate. Acestea sunt bogate în sodiu, grăsimi, zahăr și calorii, dar sărace nutritiv. Pot stimula producția anumitor hormoni care interferează cu procesele normale din organism.


Limitează divertismentul asociat cu mâncarea: emisiunile culinare, conturile de Instagram ale restaurantelor sau a influencerilor care gătesc.


Fii atent/ă la obiceiuri. De multe ori poftele apar în urma unor acțiuni sau asocieri – pofta de popcorn sau chips seara, atunci când ne uităm la un film. Poți crea noi obiceiuri, mai sănătoase.


Pune-ți întrebări. Atunci când ai o poftă, întreabă-te de ce. Îți este cu adevărat foame sau nu ai mâncat suficient de nutritiv? Sau poate ești obosit, stresat, plictisit. Acționează doar după ce ți-ai dat acest răspuns.

 

Cu Ikanos înveți să ai o dietă echilibrată și mese consistente, fără să te înfometezi. Îți explicăm, pe larg, de ce apar poftele, ce înseamnă mâncatul emoțional și cum pot să le stăpânești.

 



 

bottom of page