top of page
Poza scriitoruluiMaria Elena Margasoiu

Ce înseamnă să mănânci intuitiv


Ce inseamna sa mananci intuitiv


Anual, milioane de oameni intră “la dietă”. Tot anual, milioane de diete eșuează și milioane de oameni pierd kilograme pe care le depun în scurt timp la loc.

Dacă aceste statistici ți se par îngrijorătoare (cum ni se par și nouă), vestea bună e că la Ikanos nu promovăm o “dietă”, ci un stil de viață sănătos și disciplinat, care ne ajută să pierdem din greutate într-un mod sustenabil. Și aici ai testimoniale care îți arată asta.

Revenind la subiectul nostru, statisticile mai arată și că un număr considerabil de oameni renunță la dietele populare și caută abordări mai prietenoase, care să ofere rezultate durabile și să le “repare” relația cu mâncarea (un subiect important și mereu în atenția programului nostru).

Există mai multe tactici despre care vorbim pe larg în lecțiile zilnice din program, însă astăzi vorbim despre mâncatul intuitiv.

 

Ce înseamnă să mănânci intuitiv

 

Foarte pe scurt, să mănânci intuitiv înseamnă să îți asculți corpul. Și să reușești să împaci partea rațională cu cea emoțională.

Dacă vrem să ne referim la partea științifică, acest concept a fost introdus în 1995, de către Evelyn Tribole și Elyse Resch, și are la bază 10 principii.

 

Principiile mâncatului intuitiv

 

1.        Respinge mentalitatea dietelor

2.        Răspunde corect la senzația de foame

3.        Găsește pace în relația cu mâncarea (elimină etichetele de mâncare care îngrașă, mâncare care slăbește, etc)

4.        Nu lăsa gândurile distorsionate despre mâncare să te cucerească. Spune-le NU!

5.        Oprește-te când simți că ești sătul/ă

6.        Descoperă satisfacția în ritualul mâncatului (de la pregătire la mâncat)

7.        Dă atenție sentimentelor tale (în relația cu mâncarea)

8.        Respectă-ți corpul

9.        Mișcă-te cât de mult poți

10.  Respectă-ți sănătatea și apreciază-i fragilitatea, fii blând(ă) cu tine în alegerile nutriționale

 

Înțelegerea mâncatului intuitiv


Spuneam că a mânca intuitiv înseamnă a respecta cerințele corpului nostru, dar și principiile mâncatului sănătos.

Atunci când mâncăm intuitiv nu (mai) numărăm calorii și nici nu ne cântărim proteinele, ci ne concentrăm pe a oferi corpului ceea ce simțim că are nevoie. Desigur, educația alimentară ajută ca nivelul de intuiție să fie cât mai corect. Și vestea bună este că putem antrena acest nivel de intuiție.


Lucruri de care ținem cont atunci când mâncăm intuitiv:


  • nu punem etichete alimentelor: aliment bun, rău, aliment sănătos, aliment care îngrașă;

  • ne ascultăm corpul: suntem atenți la semnalele pe care le trimite – poftă, sațietate, sete, cât de ușori sau de energici ne simțim;

  • separăm semnalele corpului de emoții – chiar îmi este foame sau doar vreau să găsesc alinarea în ceva gustos


Mâncatul intuitiv nu este un instrument de slăbit, ci mai degrabă un exercițiu de viață sănătoasă, fericită, îndestulătoare.

La ce ne ajută să mâncăm intuitiv


Beneficii sunt pentru fiecare dintre noi, începând cu starea generală de sănătate, până la stările emoționale. Însă mâncatul intuitiv poate fi o adevărată gură de aer proaspăt pentru cei care au avut istoric de tulburări alimentare sau pentru cei care au ținut diete drastice în trecut. Desigur, atunci când este practicat corect.


Un corp și o minte "chinuite" de diete pot avea dificultăți în a înțelege semnale care sunt normale pentru majoritatea – a simți foame sau a se simți sătul/ă. Așadar, mâncatul intuitiv poate fi un exercițiu de reconectare cu propriul corp.


Mâncatul intuitiv poate fi un exercițiu de reconectare cu propriul corp

În plus, corpul ne poate oferi diverse semnale cu privire la alimentele pe care le consumăm: cum ne face să ne simțim o anumită clasă de alimente? Suntem mai energici, sau dimpotrivă, somnolenți? Ne simțim grei, cu digestia dificilă, sau ușori și în putere? Sunt alimente care ne schimbă starea de spirit?


Pentru că, un alt avantaj pe care îl poate aduce mâncatul intuitiv este legat de emoții și de pofte. Fiind atenți la corpul nostru și la ceea ce mâncăm, putem discerne mai ușor dacă ceea ce ne dorim să mâncăm este o necesitate (sau chiar o carență) a organismului, o poftă, oboseală sau o emoție suprimată.


Cum să începi să mănânci intuitiv


Ca să beneficiezi de toate avantajele, trebuie să te asiguri că practici corect mâncatul intuitiv. Poate părea o contradicție în termeni să spunem că trebuie să înveți să mănânci intuitiv, însă intuiția poate fi afectată de emoții.

Deci, un prim pas ar fi să îți înțelegi emoțiile. Partea emoțională are un rol principal în tot ceea ce înseamnă Ikanos. Când ne decodăm emoțiile, ne înțelegem obiceiurile, poftele și facem pace cu ele. Dezvoltăm o relație sănătoasă cu mâncarea și privim tot ceea ce ține de alimentație cu o altă relaxare.  

Dacă vrei să afli mai multe despre emoțiile tale în raport cu mâncarea, despre cum le poți controla și cum poți ajunge să mănânci intuitiv, te așteptăm în comunitatea noastră.




bottom of page