Carbohidrații îngrașă, trebuie să renunți complet la carbohidrați dacă vrei să slăbești, carbohidrații nu sunt sănătoși. Sunt cele mai populare idei despre carbohidrați și sunt toate doar mituri.
Carbohidrații sunt o parte importantă a unei diete echilibrate, iar astăzi aflăm ce îi face o alegere sănătoasă.
De ce avem nevoie de carbohidrați în alimentație
Foarte pe scurt, carbohidrații sunt principala sursă de energie pentru organism și au un aport semnificativ și în alte funcții vitale ale organismului, cum ar fi digestia (datorită consumului ridicat de fibre), reglarea glucozei din sânge, chiar și menținerea greutății (pentru că alimentele bogate în carbohidrați sunt sățioase și ne mențin sătui pentru mai mult timp).
În plus, sunt opțiuni delicioase, pline de vitamine și minerale. Consumate corect, desigur. Continuă să citești ca să afli care sunt cei mai sănătoși carbohidrați.
Listă de carbohidrați sănătoși
Cartofii dulci
Sunt o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, fibre și minerale. Sunt, de altfel, delicioși și ușor de gătit, iar conținutul lor bogat de antioxidanți ajută împotriva radicalilor liberi.
Cum poți consuma cartofii dulci: gătiți la cuptor, ca garnitură sau în salate; supă cremă de cartofi dulci.
Fasole
Și leguminoasele sunt o alegere sănătoasă. Fasolea boabe este o sursă bună de fibre, vitamine și minerale. Și, surprinzător, și de proteine!
Cum poți consuma fasolea boabe: conservele de fasole sunt variante bune pentru atunci când nu ai timp să gătești. Le poți transforma rapid în salate aperitiv bogate, alături de legume de sezon și ton.
Năut
O altă leguminoasă, năutul, este o bună sursă de fier, fosfor, vitaminele B. Fiind o sursă bună de fibre, ajută la reglarea digestiei. Este o opțiune bună mai ales pentru vegani, pentru că are și un conținut ridicat de proteine.
Cum poți consuma năutul: ca bază în salate, făcut în cuptor cu condimente, ca gustare, mâncare de năut cu legume.
Sfecla roșie
O foarte bună sursă de antioxidanți, vitamine și minerale. Consumul de sfeclă roșie aduce beneficii corpului, mai ales când vine vorba de rezistența fizică sau funcționarea optimă a sistemului circulator.
Cum poți integra sfecla roșie în alimentație: în sucuri sau salate.
Ovăzul
Chiar dacă este din clasa cerealelor, ovăzul are și un conținut semnificativ de proteine și este, desigur, o sursă bună de fibre. Totodată, conține vitamine, minerale și antioxidanți. Este și un aliment sățios, deci o alegere bună pentru masă.
Cum să consumăm ovăzul: terciul de ovăz este o bază bună pentru micul dejun și pentru diverse dulciuri sau gustări cu conținut scăzut de zahăr.
Hrișca
Este o opțiune bună pentru cei intoleranți la gluten sau care suferă de boală celiacă, pentru că nu conține gluten. Este un aliment nutritiv, ce conține atât proteine, cât și fibre, dar și mai mulți antioxidanți decât orice cereal.
Cum să consumi fulgii de hrișcă: este un bun substitut pentru orez. Hrișca hidratată poate fi folosită ca baze de salate sau în rețete vegane: ardei umpluți cu hrișcă, dovlecei umpluți. Terciul de hrișcă poate fi o bază pentru deserturi cu puține calorii sau poți consuma fulgii de hrișcă cu iaurt, dimineața.
Banane
Da, au un conținut bogat de carbohidrați și nu sunt indicate celor care suferă de diabet. Însă pentru cei care nu au astfel de afecțiuni, pot fi o opțiune bună.
Bananele sunt bogate în potasiu, vitamina B6, vitamina C. În plus, ajută și la sănătatea sistemului digestiv.
Bananele pot fi consumate în smoothie-uri, smoothie bowls, cu iaurt sau pot fi consumate ca atare, ca gustare sau desert.
Portocale
Chiar dacă sunt fructe citrice și au un conținut ridicat de apă, portocalele intră tot în categoria carbohidraților. Portocalele sunt bogate în fibre, vitamina C, potasiu, vitamina B. În plus, consumul de portocale poate facilita absorbția de fier din alte alimente.
Portocalele pot fi consumate în sucuri, salate sau ca atare.
Afine
Sunt catalogate deseori și ca superaliment, datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Au un conținut mare de apă, deci sunt o opțiune bună ca gustare de vară. Pe lângă asta, conțin vitamina C, vitamina K și magneziu.
Afinele pot fi consumate ca atare, în gustări dulci sau în salate.
Grapefruit
Și acest fruct este o sursă bună de antioxidanți, vitamine și minerale. În plus, contribuie la sănătatea inimii și scade colesterolul.
Grapefruit-ul poate fi consumat ca atare, în salate sau sucuri.
Merele
"An apple a day keeps the doctor away", spune un proverb. Adică un măr pe zi ține medicul la distanță (datorită beneficiilor sale asupra sănătății noastre).
Foarte accesibile în România și disponibile în orice sezon, merele sunt și ele o sursă de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre.
Bucătăria românească abundă în rețete cu mere, dar acestea pot fi consumate și ca atare, ca gustare între mese sau în salate de crudități.
Sigur, cele de mai sus nu sunt un pașaport către frigiderul plin de prăjituri. Alimentele ultra-procesate și bogate în zahăr sunt în continuare o opțiune nesănătoasă și nenutritivă. Însă mulți carbohidrați sunt bogați în nutrienți, fibre, vitamine și pot fi alegeri potrivite pentru noi.
De asemenea, faptul că o serie de alimente bogate în carbohidrați sunt sănătoase nu înseamnă că trebuie să ne concentrăm alimentația doar în jurul lor. Cheia rămâne, ca întotdeauna, alimentația echilibrată și variată, potrivită ție. Vezi care sunt cele mai bune alegeri pentru tine!